Er zijn veel verschillende mogelijkheden om van A naar B te komen. Je kunt met de trein of de bus gaan. Het nadeel hiervan is dat je met anderen reist en dus weinig privacy hebt. Daarnaast moet je rekening houden met een dienstregeling. Ook kun je ervoor kiezen om een auto te delen. Dit komt er op neer dat je alleen betaald voor een auto als je hem daadwerkelijk gebruikt. Een andere milieuvriendelijke mogelijkheid is carpoolen. Rijd bijvoorbeeld met een collega naar het werk mee. In dit artikel gaan we het hebben over leasen en kopen.

Private lease

Tegenwoordig leasen heel veel mensen een auto. Je weet precies wat je kwijt bent per maand. Er zijn daarnaast geen onverwachte kosten waar je rekening mee hoeft te houden. Het is wel lastiger om een hypotheek af te sluiten als je al een private-leasecontract hebt.

Shortlease

Deze vorm van leasen is heel erg geschikt als je ervan houdt om in nieuwe auto’s te rijden. Als je met shortlease kun je een nieuwe auto voor 3 tot 6 maanden uitproberen. Zo kun je kijken of je deze auto wat vindt. Shortlease is heel erg geschikt voor zzp’ers of startende ondernemers.

Operational lease

Dit is een veel voorkomende vorm van leasen. Je lost het investeringsbedrag in vaste termijnen af. Deze vorm van leasen komt in twee verschillende vormen voor: netto operational lease en full operational lease.

Financial lease

Bij financial lease is de auto van u, u bent de economische eigenaar van de auto. Dit zorgt voor verschillende kosten- en belastingvoordelen. Het is ook mogelijk om de btw terug te vorderen bij financial lease. Dit is mogelijk na de slottermijn. Daarnaast kun je investeren zonder dat je je liquiditeit verliest.

Auto kopen

Natuurlijk is een auto kopen ook een optie. Je moet dan wel in één keer een bepaald bedrag ophoesten. Veel mensen kiezen er daarom tegenwoordig om te leasen of om een tweedehands auto te kopen. Een tweedehands auto is vaak nog in goede staat en kost aanzienlijk minder dan een nieuwe auto.