Iedereen die eigenaar is van een auto en met die auto de openbare weg op gaat dient er bij stil te blijven staan dat er een bepaalde autoverzekering dient te worden afgesloten. Het afsluiten van een dergelijke verzekering zorgt er zoals de naam alvast enigszins laat vermoeden voor dat u tijdens het autorijden bent ingedekt tegen bepaalde, potentiële schade. Welke schade er exact is ingedekt is in de praktijk steeds afhankelijk van het soort autoverzekering welke u gaat afsluiten. Het is namelijk zo dat de ene autoverzekering absoluut de andere niet is. Bent u ook benieuwd naar welk type autoverzekering voor u nu het meest interessant is? Wilt u bovendien ook graag enkele interessante tips ontvangen voor het afsluiten van de beste autoverzekering? Hou dan zeker rekening met de 5 tips die staan aangegeven op deze pagina.

             1.) Vergelijk goed de verschillende soorten autoverzekeringen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om stil te blijven staan bij het feit dat er verschillende soorten autoverzekeringen op de markt zijn terug te vinden. De enige vorm van autoverzekering waarvoor een wettelijke verplichting geldt is de zogenaamde WA-verzekering. Dit gezegd zijnde is het zo dat dit type van autoverzekering niet voor iedereen voldoende zekerheid zal bieden, integendeel. Het is dan ook altijd interessant om buiten deze standaard autoverzekering ook even de meer uitgebreide polissen te gaan controleren. Buiten de WA-verzekering is het dan ook mogelijk om te kiezen voor bijvoorbeeld:

Voor een beperkt casco-verzekering geldt dat niet alleen maar de schade aan derden is gedekt. Dat is bij de wettelijk verplichte WA-verzekering wel het geval. Dit gezegd zijnde is het zo dat de eigen schade aan het voertuig in deze polis nog steeds is uitgesloten. Bent u dus met andere woorden betrokken geraakt bij een bepaald ongeval en werd er ook schade aan uw eigen auto veroorzaakt? In dat geval zal uw beperkt casco-verzekering niet tussenkomen.

Wilt u dat eigen schade aan uw auto wel degelijk wordt ingedekt? In dat geval zult u ervoor moeten kiezen om gebruik te maken van de duurste autoverzekering die verkrijgbaar is. Het betreft hier de volledige casco-verzekering of de zogenaamde all risk autoverzekering. In dit geval kunt u rekenen op alle dekkingen van de WA- en de beperkt casco-verzekering, maar dan wel aangevuld met schade aan het eigen voertuig. Let op, de kostprijs voor dit type van autoverzekering kan in de praktijk behoorlijk duur uitvallen.

             2.) Hoeveel kilometers rijdt u op jaarbasis met uw auto?

Een autoverzekering afsluiten doet u ook niet zonder even rekening te houden met het aantal kilometers dat u op jaarbasis rijdt. De reden waarom dit zo belangrijk kan zijn hoeft niet ver te worden gezocht. Het is namelijk zo dat er op de markt verschillende autoverzekeringen zijn terug te vinden welke in het bijzonder in het leven zijn geroepen voor mensen die slechts een beperkt aantal kilometers per jaar rijden. Deze autoverzekeringen worden aangeboden tegen een zeer interessant prijskaartje waardoor ze absoluut het overwegen waard zijn.

             3.) Kijk uit naar een autoverzekering met extra voordelen

De voorwaarden die verbonden zijn aan een autoverzekering kunnen in de praktijk aanzienlijke verschillen vertonen. Wist u bijvoorbeeld dat er zoiets bestaat als een autoverzekering waarbij u op het einde van het jaar kunt rekenen op een gedeeltelijke terugbetaling van de premie? Om aanspraak te kunnen maken op een dergelijke terugbetaling spreekt het voor zich dat u aan bepaalde voorwaarden zult moeten zien te voldoen. Vaak is het bijvoorbeeld zo dat u hier uitsluitend aanspraak op kunt maken wanneer u bijvoorbeeld het hele jaar schadevrij heeft gereden. Hoe dan ook spreekt het voor zich dat het altijd interessant kan zijn om op het einde van het jaar een stukje van uw betaalde verzekeringspremies terug te ontvangen.

             4.) Hou rekening met de waarde van uw auto

De interessantste autoverzekering afsluiten die op de markt is terug te vinden is ook uitsluitend mogelijk wanneer u rekening houdt met de waarde van uw auto. Voor een tweedehandse auto die eigenlijk slechts een beperkte waarde vertegenwoordigt is het mogelijks niet erg interessant om een volledige casco of een all risk verzekering af te sluiten. Heeft u er echter voor gekozen om te investeren in een nieuwe, mooie en dure auto? In dat geval zult u deze wellicht ook niet gewoon WA willen laten verzekeren. Wat nu precies de beste autoverzekering is, is duidelijk ook afhankelijk van het soort auto waarmee u rijdt en de staat waarin ze zich bevindt. Let op, wanneer u ervoor kiest om een oudere auto te laten verzekeren is het mogelijk dat u niet uit alle drie de soorten autoverzekeringen zult kunnen kiezen. Het gebeurt dan ook niet zelden dat dergelijke auto’s door een verzekeraar niet langer verzekerd kunnen worden middels een all-risk autoverzekering.

             5.) Vergelijk autoverzekeringen bij verschillende verzekeraars

Tot slot is het eveneens interessant om te weten dat de autoverzekering sinds jaar en dag één van de meest concurrentiële verzekeringen op de markt is. Dit geldt niet alleen voor de standaard WA-verzekering, maar zeker ook voor de meer uitgebreide polissen. Dat is voor u als consument natuurlijk alleen maar interessant te noemen. Het feit dat de autoverzekering zo concurrentieel is zorgt er namelijk voor dat de prijzen sterk onder druk staan. Het logische gevolg hiervan is dat het uitvoeren van een eenvoudige vergelijking er reeds voor kan zorgen dat u kunt rekenen op een niet onaanzienlijk financieel voordeel.

Er wordt in de praktijk niet zelden vanuit gegaan dat het eigenlijk geen zin heeft om de WA-verzekering te vergelijken. Heel wat mensen denken dan ook dat de premie van dit type van autoverzekering omwille van het verplichte karakter is vastgesteld. Dat is echter helemaal niet juist. Ook voor de WA-verzekering geldt dan ook dat elke verzekeraar binnen bepaalde grenzen de mogelijkheid heeft om zelf de verzekeringspremie te bepalen. Het mag dan ook duidelijk zijn, wilt u graag met zekerheid de voordeligste autoverzekering kunnen afsluiten? Dan is het zonder meer de moeite waard om een vergelijking uit te voeren. Dit dus ook wanneer u vooral geïnteresseerd bent in het afsluiten van een standaard, verplichte WA-verzekering.